SEO TAKMIČENJE "piklbol"

Prvo SEO takmičenje SEO škole je počelo i traje do 1.11.2023., a pobjednike čeka pet korisnih nagrada. Tri za prvoplasirane na google.ba, google.hr i google.rs za keyword "piklbol", kao i dodatne nagrade za najbolji tehnički SEO i najbolji content SEO. U nastavku saznaj zašto baš taj keyword i kako možeš učestvovati.

SEO keyword za takmičenje glasi "piklbol"

Pošto za keyword “piklbol” unutar Top 10 Google rezultata (SERP) na google.ba, google.hr i google.rs se nalazi 99% rezultata na engleskom jeziku, koristimo domaću verziju keyworda tj. "piklbol".

Učesnici u ovom SEO takmičenju će kasnije imati koristi od učešća, za razliku od toga kako je uobičajeno za SEO takmičenja - da se takmiči za imaginarne pojmove i da nakon takmičenja većina websiteova nemaju korisnu primjenu. Zato što se takav website može lijepo monetarizirati u budućnosti, pogotovo kada piklbol kao trend stigne u potpunosti kod nas na tržište.

Piklbol je novi sport, koji je u trendu i u zapadnim je zemljama naišao na veliku popularnost, pogotovo među ženama i muškaracima u starosnoj dobi 40+. piklbol je čak zaslužan za najveći broj povreda tokom ovog ljeta u SAD, što je odlično dokumentovao ovaj članak. Da je piklbol sve popularniji, vidi se iz sljedećeg Google Trends grafikona:

Pickelball Worldwide (svjetski) Google Trend grafikon

Trenutni broj mjesečnih pretraga (search volume) iznosi 140 u BiH, 590 u Srbiji i već 880 u Hrvatskoj, što govori da je piklbol stigao na Balkan, ali da porast interesa i search volumea (SV) možemo tek očekivati.

Na Zapadu i u popularnim turističkim destinacijama su već izgrađeni ili se grade piklbol tereni, pojavljuju se prvi specijalizovani online i offline piklbol shopovi i čak prvi piklbol treneri. Pitanje je samo kada će se pojaviti prve oficijelne lige i možda jednog dana piklbol čak postane olimpijski sport.

Djevojka igra piklbol

Tako da pozicioniranje za ovaj keyword trenutno ne predstavlja prevelik izazov, iako se na tri domaće Google verzije prikazuje engleski Wikipedia članak na tu temu, a dugoročno će takav website moći poslužiti za promociju samog sporta, piklbol opreme, kao i usluga kao što iznajmljivanje terena ili opreme.

Jedan savjet za sudionike SEO takmičenja: Za piklbol se koriste piklbol palice, a ne piklbol reketi. Ali vidjet ćemo koji prevod će zaživjeti u Googleu te u balkanskim državama.

Trajanje SEO takmičenja

SEO takmičenje za keyword "piklbol" će trajati do 1.11.2023. godine do 0:00h. Proglašenje pobjednika će biti 1.11.2023. godine u 19h na YouTube kanalu SEO škole. Formalna prijava nije potrebna, o tome više u nastavku. Bitno je napomenuti da nije krucijalno pobijediti kada se pridružite ovom SEO takmičenju. Kao i na Olimpijadi - bitno je učestvovati.

Mi ćemo redovno izvještavati o stanju i korištenim taktikama, a vi ćete moći istestirati svoje SEO strategije i učiti od drugih. Cilj takmičenja nije da se pronađe pobjednik, nego da svi zajedno nešto naučimo i bolje razumijemo Googleov algoritam za balkansko tržište. Na Zapadu na ovakvom takmičenju jednako često učestvuju SEO agencije, kao i SEO freelanceri. Nedim i njegova E-Commerce SEO agencija "Bigburg" neće učestvovati, nego će se posvetiti svojoj ulozi organizatora.

Nagrade za "piklbol" SEO takmičenje

Nagrada za sve učesnike SEO takmičenja bit znanje koje će steći iz praktične SEO primjene, a za najbolje smo pripremili sljedeće nagrade:

  • 1. mjesto za keyword "piklbol" na Google.ba će dobiti pristup Medior i Senior SEO kursevima SEO škole (vrijednost 1870 €)
  • 1. mjesto za keyword "piklbol" na Google.hr će dobiti pristup Medior i Senior SEO kursevima SEO škole (vrijednost 1870 €)*
  • 1. mjesto za keyword "piklbol" na Google.rs će dobiti pristup Medior i Senior SEO kursevima SEO škole (vrijednost 1870 €)*
  • Nagrada za pobjednika u specijalnoj kategoriji "najbolji content SEO" je pristup SEO alatu "Semrush" na 6 mjeseci (vrijednost 780 €)
  • Nagrada za pobjednika u specijalnoj kategoriji "najbolji technical SEO" je godišnja licenca za SEO alat "Screaming Frog (vrijednost 240 €)"
Momak igra piklbol i prikaz sponzora SEO takmičenja Semrush i Screaming Frog

Sve nagrade će biti podijeljene nakon proglašenja pobjednika. Ko osvoji nagradu za prvo mjesto, ne može osvojiti nagradu iz specijalnih kategorija.

Pobjednici takmičenja će biti pozvani na gostovanje na YouTube kanalu SEO škole, da prezentuju svoju SEO strategiju koju su koristili u takmičenju, naravno ukoliko to budu željeli.

*Ukoliko pobjednik do tada već kupi te kurseve, novac će mu biti refundiran.

Prijava za SEO takmičenje "piklbol" i uslovi učešća

SEO takmičenje za keyword "piklbol" je počelo 3.8.2023. i trajat će do 1.11.2023. godine u 0:00h. Zvanična prijava nije potrebna, samo je potrebno na URLu koji učestvuje postaviti link do odvojenog URLa na kojem se nalazi "Impressum" i u kojem piše puno ime i prezime učesnika, kao i validna email adresa. Ukoliko bude nedostajao Impressum, taj rezultat se neće uzimati u obzir.

Pravilnik SEO takmičenja "piklbol"

Kao pobjednik za sve tri Google verzije se smatra prvi organski standardni rezultat za keyword "piklbol". Pod standardnim rezultatom se NE smatraju video i lokalni (Google Maps i Google My Business) rezultati. Pod standardnim rezultatom se smatraju website URL rezultati, featured snippet rezultati (position zero) i slikovni rezultati. Knowledge graph rezultati se također smatraju standardnim rezultatom i vrijednovat će se kao top pozicija, bez ili sa prisustvom position zero featured snippeta.

Dozvoljeno je koristiti sve pravno legalne metode tokom takmičenja, tj. sve legalne metode koje se smatraju White, Gray i Black Hat SEO metodama. Organizator takmičenja ne snosi nikakvu pravnu niti moralnu odgovornost za korištenje metoda učesnika. Svaki učesnik je pravno i moralno odgovoran za metode koje primjenjuje. Mi kao organizatori podstičemo da koristite samo SEO metode koje su u pravnim okvirima Evrope Unije i zemalja u kojim borave učesnici. Tehnički je nemoguće utvrditi da li učesnici poštuju pravne okvire država u kojima borave i mi zbog toga ne možemo djelovati kao kontrolno tijelo.

Google SERPovi na početku takmičenja (3.8.2023.)

Slijede screenshotovi Top 100 rezultata za keyword “pickleball” u relevantnim zemljama za takmičenje. Rezultati su iz alata Semrush i kao takvi nisu personalizovani, ali jesu lokalni rezultati iz te države. Isti metod će se koristiti za utvrđivanje konačnih pobjednika.

Google.ba (3.8.2023.)

Google.ba rezultati pretrage za keyword piklbol na dan 3.8.2023. godine

Google.hr (3.8.2023.)

Google.hr rezultati pretrage za keyword piklbol na dan 3.8.2023. godine

Google.rs (3.8.2023.)

Google.rs rezultati pretrage za keyword piklbol na dan 3.8.2023. godine

Ova lista će se osvježavati kada bude značajnih promjena.

Uočeni učesnici SEO takmičenja

Kada uočimo prve učesnike u Top 100 rezultatima sve tri države, informacije ćete moći pronaći ovdje.

  • piklbol.com
  • pickleballbalkan.com
  • piklbol.rs
  • pickleballhrvatska.com
  • pickleball-hrvatska.com.hr

FAQ (Često postavljena pitanja)

Da li mogu učestvovati sa postojećim websiteom ili moram registrovati novu domenu?

Učešće je dozvoljeno sa novim i postojećim domenama.

Da li mogu učestvovati sa blogom ili blog servisima kao wordpress.com ili blogspot.com?

Učešće je dozvoljeno sa vlastitim blogovima, kao i sa hostanim, kao što su wordpress.com, blogspot.com ili bilo koji drugi blog servis.

Je li kasno da se uključim?

SEO takmičenje je krenulo 3.8.2023. i sve do 15.10.2023. ima smisla se priključiti.

Učestvujem, ali ne vidim svoj website u Top 100. Šta da radim?

Google ne računa tako često nove rezultate za balkanske verzije Google rezultata, a još rijeđe za nepopularne keyworde. Tako da nemoj očekivati da ćeš prije dvije sedmice ugledati svoj rad unutar Google Top 100 rezultata za keyword "piklbol".

Završna riječ i motivacija

Nemoj oklijevati da učestvuješ. U takmičenju se niko ne može osramotiti, a može se jako mnogo naučiti. Nemoj podcjenivati sebe i svoje znanje, a znanje drugih uzdizati. Iskoristi ono znanje koje imaš i uradi onoliko koliko znaš i možeš. Rezultat će te sigurno iznenaditi. To pogotovo važi za one koji za sebe smatraju da znaju isključivo tehnički SEO ili isključivo content SEO. Trenutno jedini rezultati na nekom od naših jezika u Top 10 su obični članci sa news portala koji su pisani od strane novinara koji nisu imali mnogo vremena da ga napišu, a kamo li da se pozabave sa SEO faktorima. Ne zaboravi, SEO takmičenja su zabavna i odličan su alat za učenje. Iskoristi priliku i možda baš ti osvojiš neku od nagrada i tako postaneš poznati SEO specijalista na Balkanu i ovo takmičenje ti promijeni život, kao što je promijenilo mnogima koji su učestvovali u sličnim takmičenjima širom svijeta, a pogotovo u prvim ozbiljnim SEO takmičenjima.

8.9.2023. Update

Zbog feedbacka takmičara (niko do sada nije uspio ući u Top 10 rezultata), keyword mijenjamo sa engleske verzije “pickleball” na domaću verziju “piklbol”.